Ги путерот (ghee) е познат по својот посебен процес на производство, каде што путерот се рафинира за да се отстрани водата, заситените масни киселини и лактозата. Многумина тврдат дека ги путерот станува „посен“ токму затоа што се ослободува од млечните материи. Овој вкусен и хранлив путер е одличен како намаз, но може да се користи и при подготовка на разни јадења како замена за масло.
Во индиската медицина, ги се издвојува по многуте лековити својства. Се верува дека ги путерот го зајакнува имунитетот на организмот, го подобрува варењето и го забавува процесот на стареење. Покрај тоа, тој е лесно сварлив и бавно гори, што овозможува постепено снабдување со енергија на телото – токму она што им треба на спортистите како Новак Ѓоковиќ.
За да се подготви ги путер, потребно е да се стави обичен путер во широка тава и да се загрее на тивок оган. Треба да почекате додека путерот не почне да пени, а потоа внимателно отстранете ја формираната пена додека повеќе не се појавува. Кога путерот ќе стане проѕирен, се филтрира преку газа, по што е подготвен за употреба.
Покрај употребата во готвењето, путерот ги се користи и како лек за разни кожни заболувања, а може да се користи и за масажа и лапа. Неговите корисни својства го прават разновиден производ кој го наоѓа своето место во различни сфери на животот.