Антиоксидансите,витамините Ц и К и калиумот се хранливи здравствени придобивки од грозјето.Сега е сезона,а еве зошто треба почесто да го јадеме ова овошје.
Го зајакнува имунитетот
Тој е одличен извор на витамин Ц,кој го стимулира имунолошкиот систем да се бори против бактериски и вирусни инфекции.
Спречува рак
Антиоксидансите во грозјето ги штитат клетките од ефектите на слободните радикали, намалувајќи го оксидативниот стрес и на тој начин потенцијално спречување на рак.Синергијата на ресвератрол,катехин,кверцетин и антоцијанин игра најголема улога во ова.
Го намалува притисокот
Грозјето има многу малку натриум, што е пожелно во случај на висок крвен притисок, а калиумот во грозјето дополнително ќе помогне да се балансира притисокот, бидејќи нискиот внес на калиум значи поголем ризик од хипертензија.
Го чува срцето
Ресвератролот не само што помага во спречување на рак, туку се покажа дека помага и во заштита од срцеви заболувања.
Го намалува холестеролот
Влакната во грозјето ќе помогнат да се намали високиот холестерол. Една студија покажа дека луѓето со висок холестерол кои јаделе три шолји црвено грозје дневно во текот на осум недели, имале понизок вкупен холестерол и ЛДЛ холестерол.
Помага при дијабетес
Иако,како и секое друго овошје,ќе го подигне шеќерот во крвта,се препорачува умереност бидејќи ресвератролот ја зголемува чувствителноста на инсулин,покажаа истражувањата.
Го забавува стареењето
Повторно благодарение на ресвератролот, грозјето ни помага да останеме млади.Овој моќен антиоксиданс помага да се заштитат одредени гени,што доведува до здраво стареење и долговечност.
Ги зајакнува коските
Благодарение на витаминот К и минералите како што се калциум,магнезиум и калиум, грозјето помага да се одржат цврсти коските.
Го одржува мозокот
Благодарение на неговото силно антиоксидативно дејство,ресвератролот помага во спречување на Паркинсонова и Алцхајмерова болест и го спречува когнитивното оштетување.
Го подобрува сонот
Грозјето содржи и малку мелатонин,што го прави одлична вечерна ужина.Изберете го помалку слаткото кое нема многу калории.