Бонтонот со текот на времето се менувал и добил нови, помодерни правила, но има и такви кои секогаш важат и треба да се знаат.
Самиот збор бонтон е од француско потекло и значи – добар тон (бон тон). Тоа е, добар начин на справување и комуникација.
Ова се некои од неговите основни правила што секој треба да ги знае:
Во ресторан
Дамите секогаш имаат предност кога влегуваат или излегуваат од собата. Ова правило не важи при влегување во ресторан. Кога парот ќе влезе во кој било ресторан, прво треба да влезе мажот.
Ова правило не важи при напуштање на ресторанот – жената е секогаш прва што излегува. А во самиот ресторан, масата ја бира дамата.
Правилото дека мажот треба да нарача е во голема мера заборавено. Треба да знаете дека, според бонтонот, мажот нарачува во ресторан.
Кога жената знае што сака да нарача, треба да му каже на мажот, а потоа тој да му го пренесе тоа на келнерот. Исто така, според бонтонот, мажот треба да го избере виното.
Приборот после јадење
Ова бонтон правило секогаш предизвикува контроверзии. Постојат многу теории за приборот за јадење – како да се јаде, што да се користи, што да се прави после оброкот…
Сепак, едно правило е најважно – никогаш не оставајте го приборот на рабовите на чинијата за време на оброкот. Вилушката и ножот се ставаат малку прекрстени во самата чинија.
Одење
На скалите, според бонтон, мажот и жената треба да одат еден покрај друг. Ако нема простор за такво нешто, дамата е таа која оди напред.
Кога се симнуваат по скалите, мажот секогаш оди прв.
Ова правило произлегува од претпоставката дека мажот ќе може да ја заштити жената во случај на пад или несреќа.