Експертите за кулинарство тврдат дека миењето на оризот ја намалува количината на скроб што доаѓа од зрната ориз, што можете да го забележите по заматената вода по миењето на оризот.
Во кулинарските кругови, миењето се подразбира за некои јадења кога е потребно посебно зрно. Меѓутоа, за други јадења како рижото, паелја и пудинзи од ориз (каде што ви треба леплив, кремаст ефект), се избегнува миење.
Традиционално, оризот се миел за да се измие прашина, инсекти, камења и парчиња лушпа. Во последно време, кога е забележлива зголемената употреба на пластика, откриено е дека микропластиката е пронајдена во некои видови храна, вклучително и оризот.
Процесот на перење се покажа дека мие до 20% од пластиката во неварен ориз, пишува IFL Science.
Познато е и дека оризот содржи арсен, а се покажа дека миењето отстранува околу 90% од био-достапниот арсен, но хранливите материи важни за нашето здравје исто така се измиваат, вклучувајќи бакар, железо, цинк и ванадиум.
Нивото на арсен во оризот варира во зависност од тоа каде се одгледува, сортата на оризот и како се готви. Најдобар совет е претходно да го измиете оризот и да внимавате да јадете разновидни житарки.