Кога станува збор за контраиндикации, мора да бидете многу внимателни…
Ренот е азиски зеленчук со големи листови и бел корен. Неговите листови се користат за киселење на краставици, а од коренот се прави пикантен сос.
Корисни својства и примена
Ренот е познат како природен антибиотик, сличен по својства на лукот и ѓумбирот. Ова се должи на содржината на синегрин, масло со силни антибактериски својства што му го дава познатиот сладок вкус на ренот.
Уште едно од неговите чудесни својства е тоа што е аналгетик: ренот прави чуда при болки во мускулите, па често од него во народната медицина се прават тинктури.
Има и деконгестивни својства, поради што се користи за време на настинки – може да помогне да се отстрани слузта и да се исчистат дишните патишта. Конечно, зеленчукот има моќни диуретични својства, па може да помогне при отоци.
Па, во кулинарството, овој корен се користи како засилувач на вкус и сос за грицки – само изрендан и измешан со домати, лук, црвен пипер или се користи во чиста форма.
Контраиндикации
И покрај сите корисни својства, ренот има и некои контраиндикации. На пример, не треба да го јадат оние кои страдаат од гастроинтестинални и бубрежни заболувања. Не можете да го земате за време на бременост и доење.