Озлогласениот холестерол има лоша слика, но е опасен само ако нивото на лошиот холестерол е превисоко.
За што служи холестеролот?
Оваа восочна материја се наоѓа во храната од животинско потекло и е неопходна во клетките и организмот. Холестеролот е неопходен за нормално функционирање на секоја клетка и е структурен елемент на клеточните и интрацелуларните мембрани, а во одредени органи има и специфични улоги, како што е, на пример, синтезата на жолчните киселини во хепатоцитите. Покрај тоа, служи за производство на хормони, игра улога и во процесите на дигестивниот систем…
Сепак, исклучително е важно холестеролот да остане во нормални граници:
– лошиот холестерол (ЛДЛ) треба да се одржува на 1,55-4,53 mmol/l
– добриот холестерол (HDL) се смета за нормален ако е во рамките на 1,03-1,55 mmol/l
Дали чаевите можат да помогнат при висок холестерол?
Различни билни чаеви често се препорачуваат за покачено ниво на холестерол во крвта, но дали има некој научен доказ дека тие всушност можат да помогнат?
Според медицинската платформа Healthline, антиоксидансите кои се наоѓаат во одредени чаеви можат да помогнат во намалувањето на холестеролот.
Она што е особено важно е да се има предвид дека не постои храна или пијалок што може магично да ги исчисти крвните садови и дека е неопходно да се слушаат упатствата на лекарот и да се користат препишаните лекови за холестерол. Експертите истакнуваат дека постојат некои научни докази кои укажуваат дека чајот може да биде дополнителна помош на патот кон здравјето.
Зелен чај
Мета-анализа објавена во американскиот весник за клиничка исхрана сугерира дека зелениот чај може да помогне во намалувањето на лошиот холестерол.
Станува збор за студија во која биле анализирани 14 случајно избрани експерименти, а заклучокот на научниците е дека по консумирањето на зелен чај и неговиот екстракт, нивото на триглицериди во серумот и концентрацијата на лошиот холестерол (ЛДЛ) се намалиле. Дополнително, не е забележан ефект врз добриот холестерол (HDL).
Роибос чај
Студијата чии наоди беа објавени во Журналот за етнофармакологија во 2011 година покажа дека чајот од роибос, кој се добива од роибос, африканско грмушесто растение од семејството на мешунките, исто така може да биде корисен.
Учесниците во студијата кои пиеле шест чаши ферментиран роибос дневно во текот на шест недели, го намалиле лошиот холестерол за 0,7 mmol/L и го зголемиле добриот холестерол за 0,3 mmol/L, велат авторите на студијата.
Чај од ѓумбир
Постои и чај од ѓумбир, кој често се препорачува за голем број здравствени проблеми.
Обично се користи за зајакнување на имунитетот и проблеми со стомакот, а студијата на експерти од Универзитетот за медицински науки во Бабол, чии наоди беа објавени во медицинското списание Saudi Medical Journal, покажа дека ѓумбирот во прав има значително влијание врз намалувањето на холестеролот во споредба со плацебо што се користело во друга група.
Чај од глуварче
Студија на животни од корејски експерти сугерира дека чајот од глуварче исто така може да биде корисен, кој беше објавен во 2010 година во Меѓународниот весник на молекуларни науки. Група од 28 машки зајаци била поделена во четири подгрупи, а онаа која користела глуварче покажала интересни резултати.
– Нашите резултати покажуваат дека третманот со корен и лист од глуварче позитивно ја промени активноста на антиоксидантните ензими во плазмата и липидниот профил кај зајаците со холестерол – се наведува во оваа студија.