Д-р Хармони Алисон, специјалист за дигестивно здравје во медицинскиот центар Тафтс, истакнува дека ги избегнува протеинските барови, популарен избор меѓу посетителите на теретана. Причина? Тие често содржат изобилство на преработени состојки и адитиви чиишто вистински придобивки остануваат сомнителни.
Наместо тоа, д-р Алисон препорачува природни извори на протеини како јаткасти плодови, семки од тиква и путер од кикирики. Нејзиниот совет ја нагласува важноста да се изберат поприродни алтернативи.
Иако многумина од нас внимаваат на внесот на протеини, Британската фондација за срце (BHF) укажува на фактот дека повеќето луѓе консумираат повеќе протеини отколку што навистина им е потребно. Токму затоа BHF ја нагласува важноста од внимателен избор на квалитетни извори на протеини и следење на состојките во прехранбените производи. Сепак, храната богата со протеини може да обезбеди чувство на ситост, што е корисно за контрола на телесната тежина, пишува Mirror.
Важно е да се напомене дека високиот внес на протеини не е секогаш синоним за здравје. Протеинските плочки, барем некои од нив, може да бидат богати со калории и додаден шеќер, додека други може да бидат богати со масти поради присуството на јаткасти плодови. Healthline предупредува дека прекумерниот внес на протеини обично не е корисен за здравјето на просечниот човек и во некои случаи може да биде штетен.
Според NHS, потребите за протеини варираат со возраста и здравјето, па затоа се препорачува при секој оброк, најмалку една четвртина од чинијата да се полни со протеинска храна, вклучувајќи месо, риба, јајца и живина.