Повеќето луѓе не знаат како земјоделството придонесува за климатските промени, особено кога станува збор за емисиите на метан од добитокот и ѓубривата.
Во подкастот „Unconfuse me“, мултимилијардерот Бил Гејтс повторно зборуваше за, како што рече,скриеното влијание на месото врз животната средина и рече дека верува дека иднината е во месото од растително потекло.
Тој смета дека повеќето луѓе не знаат како земјоделството придонесува за климатските промени, особено кога станува збор за емисиите на метан од добитокот и ѓубривата, пишува Biznisinfo.ba.
Тој разговараше за влијанието на земјоделството врз животната средина со музичарот и режисер Ахмир Томпсон,познат како Questlove, кој исто така инвестираше во неколку стартапи за храна од растителна основа.
Томпсон му рекол на Гејтс дека компанијата „Impossible“ произведува бифтек од растително потекло со сирење, кој е омилен и на поранешниот американски претседател Барак Обама. Тој истакна дека го освоил тоа што храната од растително потекло има вкус на вистинско месо.
Земјоделството сочинува 24 отсто од вкупните светски емисии на стакленички гасови. Според податоците на Агенцијата за заштита на животната средина на САД, главно се работи за емисии на метан од добиток и ѓубрива.
Повеќето гасови, вклучувајќи го и метанот,се произведуваат за време на производството на говедско месо.На глобално ниво,од 99 грама говедско месо се ослободуваат 50 килограми штетни гасови. Во 2018 година, Гејтс напиша: „Ако добитокот беше земја, тие ќе беа третиот најголем испуштач на стакленички гасови“.
Во својата книга од 2021 година, „Како да се избегне климатска катастрофа“, тој напиша дека ефикасната борба против климатските промени ќе бара подготвеност да се посветиме на нови работи, како што се електрични возила и синтетичко месо.
Во тоа време, тој тврдеше дека богатите земји имаат ресурси потребни за да се префрлат на 100% синтетичко говедско месо. Тој е на мислење дека вкусот на ова месо ќе станува се подобар и подобар.
Месото од растително потекло сочинува мал дел од вкупниот пазар на месо. Гејтс е свесен дека ќе биде тешко да ги убеди луѓето да престанат да јадат вистинско месо.
Затоа преку својата фондација поддржува стартапи за одгледување на растително и лабораториско месо.