За да се одмрзне макар и мало парче месо, мора да поминат најмалку два-три часа. Можете да го забрзате процесот со користење на микробранова печка, но има и негативна страна. Често се случува месото малку да се свари на површината, но да остане замрзнато внатре.
Сепак, постои еден практично заборавен трик кој го користеле нашите баби, а кој значително го забрзува одмрзнувањето на месото.
За не повеќе од 10 минути, намирницата ќе биде спремна за подготовка.
Имено, земете два метални сада. Еден свртете го наопаку и врз него ставете го месото, на кое потоа ќе ставите уште еден сад и ќе го наполните со топла вода. Само почекајте 5 до 10 минути и тоа е тоа.
Дали знаете во што е финтата?
Трикот е во тоа што металот, особено алуминиумот, е одличен спроводник на топлина. Водата во садот што е врз месото ќе ја распореди топлината по целата површина на месото и затоа побрзо ќе се одмрзне.
Пробајте го овој трик што е можно поскоро.