Дали вашиот замрзнувач понекогаш е толку полн со храна што дури и не знаете што има во него? Храната што ја замрзнувате всушност може да трае доста долго, но под услов да ја замрзнете правилно. Значи, ако сакате вашата храна да ги задржи вкусот и текстурата, треба да се погрижите правилно да ја замрзнете и да избегнете да направите една од овие грешки на кои предупредуваат експертите.
Замрзнувате погрешна храна
Никогаш не замрзнувајте храна која е на работ на расипување. Исто така, одмрзнете ја храната само еднаш и замрзнете само еднаш. Некои намирници се погодни за замрзнување. Секоја храна која содржи скроб нема да изгледа свежо кога ќе се одмрзне.
Белките целосно ќе ја променат текстурата и ќе станат гумени, а млечните производи како што се млекото, јогуртот и сирењето најверојатно ќе се одвојат. Компирите ќе станат брашнести. Всушност, сите зеленчуци, освен ако не се брзо замрзнати како оние кои се купени во продавница, лесно ќе станат кашести.
Не ја чувате храната во вистинските садови
Експертот за безбедност на храна Мери Лиз Рајт вели дека замрзнувањето на храната во херметички контејнери е клучно за зачувување на нејзиниот квалитет. Преголемите контејнери ќе заземат многу простор и нема да можете да одмрзнете само дел од замрзнатото количество. Исто така, контејнерите со неправилен облик ќе остават многу празнини меѓу нив, а во тие празнини секако може да се складира уште еден оброк. Користете контејнери за кои сте сигурни дека можат да се замрзнат и кои можат да бидат цврсто затворени.
Остатоците побрзо ќе замрзнат во плитки садови, помалку простор ќе остане неискористен и може убаво да се наредат еден врз друг. Најдобар начин да заштедите простор во вашиот замрзнувач е да користите кеси за замрзнување.
Наполнете ја кесата, истиснете го воздухот и ставете ја во замрзнувач додека не се замрзне. Потоа наредете ги парчињата вертикално едно до друго, како книги. Добро е што можете со обичен маркер да напишете што има во кој дел.
Ја оставате храната предолго во замрзнувач
Професорот Тиерно забележува дека храната спакувана во конвенционални пластични садови за складирање или кеси за замрзнување обично трае само два до три месеци пред да почне да се влошува квалитетот. Промената на бојата предизвикана од оксидација и смрзнатини во замрзнувачот не е опасна, но несоодветното складирање на храната може да го уништи вкусот и текстурата на вашата храна, често до степен до кој повеќе не вреди да се јаде, вели експертот.
Колку и да е убаво да се чува храната во замрзнувач засекогаш, знајте дека некои работи едноставно нема да имаат ист вкус откако ќе седат во задниот дел од замрзнувачот долго време. Професионален совет од експертите е да ја означите и датумирате вашата храна пред да ја ставите во замрзнувач, за да можете да следите што има таму и колку долго е таму.