Можете да направите вкусна и заситувачка чорба без никакви парчиња месо. Користете секојдневни и достапни состојки како што се компирот, зелката и морковот, кои одлично заситуваат и на организмот му обезбедуваат вредни хранливи материи.
Ова е многу флексибилен рецепт во кој можете да го користите зеленчукот кој е при крајот со рокот на траење – наместо зелка користете брокула, спанаќ или кељ, а наместо тиквички модар патлиџан.
Проверете што имате во фрижидерот и оставата и прилагодете го рецептот на вашиот инвентар во кујната.
Калориската вредност на садот можете да ја зголемите ако во чорбата додадете растителен извор на протеини, како што се варени наут, леќа или грав.
Во чорбата можете да додадете обична вода, но уште подобро ќе биде ако зеленчукот го прелиете со малку бујон од зеленчук.
Состојки:
500 гр компири
300 гр свежа зелка
2-3 чешниња лук
2 моркови
2 тиквички
2 лажици доматен концентрат
1 кромид
1 пиперка
1 лажичка пиперка во прав
сол и бибер по желба
растително масло за пржење
свеж магдонос по желба
вода
Подготовка:
Во поголемо тенџере загрејте малку масло и во него издинстајте го кромидот. Пржете неколку минути додека не омекне.
Додадете исчистен и сечкан морков и бибер. Измешајте и динстајте неколку минути.
Додадете го сечканиот лук и пржете сè заедно уште половина минута.
Промешајте го концентратот од домати. Добро измешајте сè и динстајте околу една минута.
Во тенџерето додадете ги сечканите компири и зелката, солта, биберот и пиперката во прав.
Покријте сè со вода или супа од зеленчук за да ги покрие состојките во тенџерето.
Промешајте и оставете ја чорбата да се готви 20 до 30 минути или додека компирите целосно не се сварат.
Кон крајот на варењето додадете ги сечканите тиквички. Ставете ги на крај бидејќи не треба долго да се варат.
Зачинете со свеж магдонос и послужете топло со парче леб.