За ЗИМНИЦАТА да трае подолго: Обрнете внимание на три вообичаени грешки

popara24 август, 20231min00
be03cae62ffc713cf49ca122be2c9a14ab0ca044

Крајот на август е време кога почнуваме да размислуваме за правење на зимница

Сега е вистинско време да се подготвите за зимата и повеќето жени веќе почнаа да собираат овошје и зеленчук. Без разлика дали користите проверени рецепти, често се случува таа да се расипе. Постојат бројни причини за тоа, а во следниов текст прочитајте на што треба да внимавате за вашата зимница да трае што подолго.

  1. Неправилно стерилизирани тегли

Доколку теглите се слабо или недоволно стерилизирани, во нив може да останат бактерии и разни штетни микроорганизми, што може да доведе до ферментација на овошјето и зеленчукот. За да се избегне ризикот од оваа појава, важно е стерилизацијата да се изврши правилно. Добро измиените тегли и капаци наредете ги на тава и ставете ги во рерна загреана на 180°C околу 15-20 минути. Внимавајте добро да ја затворите зимницата, односно добро прицврстете го капакот за да не навлезе воздух.

  1. Употреба на презрело овошје и зеленчук

Многу луѓе веруваат дека зимницата ќе биде послатка и повкусна ако користат зрело овошје и зеленчук, но тоа не е така. Овошјето ќе се распадне и ќе се расипе многу побрзо, дури и кога користите конзерванси. Затоа, изберете цврсти плодови кои не се оштетени и немаат дамки.

  1. Лошо место за чување

Зимницата ќе трае подолго доколку се чува на место каде што нема провев, влага, топлина и нема сончева светлина. Сето тоа се фактори кои влијаат на забрзаната ферментација на овошјето и зеленчукот во теглата и нивното побрзо расипување.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma