Ако тренерот ве стави на диета, тогаш на списокот на достапни слатки обично остануваат само две овошја – грејпфрут и јаболко, и тоа зелено. Еве зошто е тоа така.
Зелените јаболка обично имаат помалку обожаватели – тие се покисели, имаат подебела кора. Но, во исто време, тие имаат помалку шеќер, поради што фитнес експертите толку силно ги препорачуваат.
Зелените јаболка имаат повеќе витамини А, Б, Ц, Е и К во споредба со црвените јаболка. Од елементите во трагови, зелените можат да се пофалат со висока содржина на железо и калиум. Тие исто така содржат повеќе диетални влакна, па дури и протеини.
Но, од друга страна, црвените јаболка имаат повеќе антиоксиданси – како и сите други црвени зеленчуци и овошја.
Нутриционистите се согласуваат – ако вашата цел е да го намалите шеќерот, тогаш зелените јаболка се навистина поздрави. И долгорочно, нема да има никаква разлика која боја на јаболко сакате да ја јадете. Впрочем, највредни состојки во нив се пектинот, кверцетинот и флавоноидите, кои подеднакво ги има во сите видови јаболка.