Pesto Genovese е популарен италијански сос кој традиционално се подготвува од свеж босилек, пињоли, маслиново масло, лук и пармезан и се служи со тестенини.
Ако не ви е дозволено да јадете сирење или пробувате вегански јануари и сте ја ограничиле или целосно ја исфрлиле потрошувачката на храна од животинско потекло од вашата исхрана, не мора да се откажувате од омилените јадења.
Можете да направите и зелено песто без сирење. Пармезанот во веганската верзија на овој популарен сос е заменет со комбинација од ореви и прехрамбен квасец, додека малку кора од лимон му дава шмек на свежина.
Состојки:
100 мл екстра девствено маслиново масло
25 гр листови свеж босилек
20 гр препечени ореви
10 гр препечени пињоли
1 чешне лук
1 лажица прехрамбен квасец
½ лимон
прстофат сол
Подготовка:
Во добар блендер или секач за зеленчук ставете масло, листови свежо маслиново масло, потпечени ореви и пињоли, чешне лук, нутритивен квасец, сок и кора од половина органски лимон и малку сол.
Пулсирајте ја смесата додека не добиете едноличен густ сос.
Чувајте го во тегла и ставете го во фрижидер и користете го по потреба. Можете да ставите веганско песто во сендвичи, врз варени тестенини, па дури и да маринирате тофу со него и да го пржите на тава.
Добар апетит!