Сите ние сакаме да јадеме по некое задоволство од време на време. Без разлика дали претпочитате чоколадo или некои зрели јагоди, шеќерот е нешто што се наоѓа во повеќето намирници.
Ова го прави прилично тешко да се избегне и иако нема ништо лошо во тоа во умерени количини, експерт предупреди дека вашата навика може да има негативно влијание врз вашето здравје.
Нутриционистката Џес Хилард рече дека проблемите со шеќерот се јавуваат само кога прекумерно консумирате слатки работи.
NHS наведува дека не треба да внесуваме повеќе од 30 грама шеќер дневно, што е околу седум коцки. Непотребните шеќери се оние што ги додаваме во храната и пијалоците, а природно се наоѓаат и во производите како што се медот и сирупот.
Лименка кола може да содржи дури девет коцки шеќер – повеќе од препорачаната дневна граница за возрасни.
Ако јадете повеќе отколку што треба, Џес, кој е внатрешен експерт во брендот за спортска исхрана Warrior, рече дека има шест предупредувачки знаци дека шеќерот може да ви наштети.
Зголемен апетит
Ако вашиот апетит е зголемен и никогаш не се чувствувате целосно сити, ова може да биде знак дека треба да го намалите внесот на шеќер.
„Иако слатката закуска тука и таму не боли, ако консумирате премногу шеќер, поголема е веројатноста да почувствувате зголемено ниво на глад и желба“, додава тој.
Тоа е затоа што телото брзо го вари и апсорбира шеќерот, што предизвикува зголемување на нивото на шеќер во крвта и нè остава да сакаме повеќе.
„Шеќерот, исто така, го активира производството на хормони за глад и го прави спротивното од хормоните што го потиснуваат гладот, што остава поголема веројатност да посегнете по нешто слатко“, додава таа.
Промени во расположението
Џес рече дека промените во расположението може да бидат уште еден знак дека треба да го намалите шеќерот.
„Сите сме слушнале за „наводниот“ висок шеќер што може да ни го дадат слатките задоволства. Меѓутоа, во реалноста, шеќерот често предизвикува нашето расположение да флуктуира и опаѓа. Тоа е затоа што шеќерот предизвикува краток скок на шеќерот во крвта, што е најмногу веројатно проследено со моментален пад на шеќерот во крвта“, додава тој.
Експертот објасни дека тоа може драматично да влијае на нивото на хормоните за регулирање на расположението и да ве остави да се чувствувате слаби и неинспирирани.
„Тоа исто така може да ги влоши симптомите на анксиозност бидејќи падот на шеќерот во крвта може да ве натера да се чувствувате нервозни и напорни“, додаде таа.
Промена на нивото на енергија
Друг вообичаен знак дека консумирате премногу шеќер е ако откриете дека имате помалку енергија од вообичаено, рече нутриционистот.
„И покрај тоа што спиете 7-8 часа навечер, нивото на енергија сепак ќе се намали доколку не внимавате доволно на исхраната и консумирате премногу шеќер. Добро е документирано дека шеќерот предизвикува замор, како и пад на нивото на нашата енергија “, додава тој.
Бидејќи шеќерот прави да се чувствуваме уморни, може да ја намали нашата мотивација за извршување на секојдневните задачи и да нè остави да се чувствуваме демотивирани и неисполнети.
Проблеми со забите
Добро познат факт е дека прекумерното консумирање шеќер може да предизвика расипување на забите, промена на бојата и лош здив.
„Ако имате нешто од горенаведените, тогаш тоа може да биде знак дека консумирате премногу шеќер. Забите го претвораат шеќерот во киселина, која ја еродира забната глеѓ и може да доведе до расипување на забите, па дури и лош здив. Во некои случаи, прекумерното консумирање шеќер може да предизвика дури и заболување на непцата и непријатност поврзана со неа“, вели Џес.
Проблеми со дебелото црево
Премногу шеќер може да има негативно влијание врз здравјето на цревата.
„Може да доживеете некои непријатни симптоми поврзани со лошо здравје на цревата, како што се грчеви или болки во стомакот, а сето тоа може да делува како индикација дека вашиот внес на шеќер е на границата на прекумерната страна. Шеќерот често може да ги иритира цревата и на крајот да го уништи добри бактерии кои обично се наоѓаат во желудникот“, додава тој.
Преработената храна е често виновник, бидејќи луѓето може да ја игнорираат, па дури и да ја игнорираат содржината на шеќер во храната што ја консумираат.