Најновото истражување покажа дека додатоците на витамин Д може да го намалат ризикот од кардиоваскуларни проблеми како што се срцеви удари кај постарите лица.
За жал, речиси 17,9 милиони луѓе годишно умираат поради кардиоваскуларни болести. Срцевите удари стануваат вообичаени кај младите, особено по епидемијата на корона, каде дури и тинејџерите страдаат од овие кардиоваскуларни кризи.
Истражувањата покажаа дека луѓето со повисоки нивоа на витамин Д во крвта имаат помали стапки на кардиоваскуларни болести. Таа студија опфатила околу 21.000 луѓе на возраст над 60 години и добивале додатоци на витамин Д секој месец до пет години. Овие наоди беа објавени во списанието BMJ.
Витаминот Д е растворлив во масти и игра улога во апсорпцијата на калциум, магнезиум и фосфат. Исто така го намалува воспалението и им помага на клетките да растат. А најновото истражување покажува дека е добар за срцето.
Каде може да се најде витамин Д во храната?
Вклучете масна риба во вашата исхрана, како лосос, харинга, сардина, туна… Го има и во говедското месо, јајцата, телешкиот црн дроб и млекото. Не избегнувајте да јадете и печурки.