Луѓето кои подолго џвакаат храна внесуваат помалку калории, пред се затоа што се активираат хормоните кои го регулираат апетитот, покажа истражувањето. Ако ја џвакате храната 40 пати наместо 15, ќе внесете околу 12 отсто помалку калории, истакнуваат експертите. Постои врска помеѓу бројот на пати што џвакате и хормоните кои му кажуваат на мозокот кога да започне и кога да престане да јаде. Подолгото џвакање храна е поврзано со намалено ниво на грелин, хормон кој го стимулира апетитот и зголемено ниво на холецистокинин, хормон за намалување на апетитот.
Варењето започнува во устата
Повеќето луѓе мислат дека варењето на храната започнува во желудникот, што не е точно. Започнува во устата, а плунката ги содржи потребните ензими за варење. Еден од овие ензими се нарекува алфа амилаза и е потребен за разградување на скробот на помали молекули кои клетките на телото ги користат за енергија. Кога не ја џвакате добро храната, алфа амилазата нема способност да го разградува скробот на помали молекули, оставајќи ги телесните клетки неухранети и без енергија. Друг важен ензим во плунката е липазата. Се излачува од жлездите лоцирани под јазикот. Започнува варење на маснотиите од храната што човекот ја внесува во устата.
Правилно џвакање
Дали сте подуени после јадење? Тоа е затоа што не сте ја џвакале храната правилно. Големите честички од изедената храна ќе поминат во дебелото црево и ќе станат плодна почва за бактерии. Ова може да доведе до зголемени бактерии, надуеност и проблеми со варењето. Исто така, недоволно џваканата храна нема да внесе есенцијални прехранбени состојки во организмот. За здравјето на целиот гастроинтестинален тракт, многу е важно храната добро да се џвака. Има мускул кој „седи“ на дното на желудникот. Се релаксира со ослободување на храната од желудникот во тенкото црево. Ако вашата храна содржи големи количини на плунка, тоа му помага да се опушти и да дозволи храната лесно да се лизне.
Колку пати треба да се џвака залак?
Невозможно е да се даде дефинитивен одговор на ова прашање бидејќи многу фактори влијаат на тоа. На пример, потребно е повеќе време да се џвака залак месо отколку залак леб. А најдобриот начин да знаете дали залакот е доволно изџвакан е да џвакате додека повеќе не можете да ја препознаете текстурата на храната.