Различни видови месо се подготвуваат на различни начини, но она што е заедничко е дека маринадата е задолжителна.
Ќе го направи секое месо помеко и посочно, а состојките за маринадата ги прилагодувате во зависност од тоа што сте избрале. Но, постои еден пијалок кој искусните домаќинки често го користат при подготовка на месо, бидејќи го омекнува месото и го прави повкусно. Станува збор за чај.
Со помош на чај можете да подготвите совршена маринада која ќе го подобри вкусот на месото, но мора да ја направите правилно. Користете чај без ароми (како нане, камилица, зелен чај), како и без адитиви. Кога ќе го направите чајот, додадете зачини по желба, како и сечкан црн или млад кромид.
Оставете да се излади, па прелијте го месото, количински колку сакате. Ако користите пилешко, оставете го да се маринира околу еден час, а ако користите други видови месо, маринирајте 6-12 часа. Потоа подгответе го месото по желба.