ЗОШТО СЕЛЕНОТ Е ПОТРЕБЕН ЗА ТЕЛОТО: Во која храна најмногу се наоѓа и што ако немаме доволно

popara27 септември, 20231min00
селен намирници

Селенот е микроелемент кој го зајакнува имунолошкиот систем и благотворно делува на растот на здравите клетки, ги активира механизмите на заздравување и обновување во организмот.
Во 1980 година, Светската здравствена организација го призна селенот како хранлив елемент.

Селенот е моќен антиоксиданс, а еве кои намирници го содржат:

  • Бразилски ореви – најголема застапеност.
  • Морска храна (лигњи, алги, школки, ракови)
  • Кокос
  • Ф’стаци
  • туна
  • Печурки од остриги и печурки од свинско месо
  • јајца
  • лук
  • сирова маст,
  • пченка
  • ориз
  • грав
  • овесна каша
  • грашок
  • хељда

Зошто треба да јадеме производи кои се богати со селен?

Селенот ја активира имунолошката одбрана на организмот, има антиоксидантни способности. Доколку на телото му недостасува селен, може да дојде до дистрофија на срцевиот мускул, страдаат крвните садови, црниот дроб и панкреасот.

Откриен е и ефектот на селенот врз репродуктивната функција. Со разумна употреба на селен, мажите го решија проблемот со неплодноста, а понежниот пол го намали ризикот од спонтан абортус.

Тестовите спроведени на животни покажаа дека колку е повисоко нивото на селен во телото, толку помалку можности за развој на тумор.

Покрај пациентите со рак, недостаток на селен се јавува и кај пациенти со цистична фиброза, полицистично заболување, бронхијална астма, болести на тироидната жлезда, автоимуни болести и алкохолизам.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag