Ротквиците се богати со витамин Ц, фолна киселина, калиум, а бидејќи се нискокалорични, се одлична храна за пролетно чистење на организмот. Нутриционистите ги препорачуваат во комбинација со мед за посилен имунитет, а потсетуваат дека при купувањето треба да внимавате ротквиците да имаат свежи зелени листови со корења на краевите. Големината на ротквиците е исто така важна бидејќи поголемите ротквици можат да бидат стари и шупливи.
Иако се богати со витамини, не се препорачуваат за луѓе со болести на гастроинтестиналниот тракт. Нутриционистката Олга Лушникова ги советува оние кои ги имаат овие заболувања да ја исклучат ротквицата од исхраната бидејќи содржат глукозинолати – соединенија кои се разградуваат на изотиоцијанати под механичко дејство, на пример, со џвакање.
„И изотиоцијанати може да ја иритираат гастроинтестиналната слузница, предизвикувајќи стомачни болки, гадење, повраќање и дијареа. Исто така, може да ја влоши состојбата на чир на желудникот, а не се препорачуваат за оние кои имаат болести на тироидната жлезда поврзани со дефицит на јод во организмот.“
Нутриционистот предупреди дека ротквицата може да го намали нивото на шеќер во крвта, па затоа се препорачува да се избегнува ротквицата најмалку две недели пред планираната операција.
Многу е важно ротквицата да не се консумира на празен стомак, туку во комбинација со путер и крем.