Ако редовно јадете сирење, тоа само ќе ви користи, бидејќи сирењето:
– Ја обезбедува потребната количина на протеини: Сирењето е одличен извор на висококвалитетни протеини, важна компонента за градење и поправка на ткивата во телото.
– Богато со калциум: Сирењето содржи значителна количина на калциум, кој е неопходен за здрави коски, заби, мускули и нервниот систем.
– Го зајакнува имунолошкиот систем: Некои видови сирење содржат пробиотици, кои можат да помогнат во зајакнувањето на имунолошкиот систем, да го инхибираат растот на штетните бактерии и да го намалат воспалението.
– Помага за подобрување на варењето: Ензимите кои се наоѓаат во сирењето можат да помогнат во подобрувањето на варењето, да го забрзаат метаболизмот и да ја зголемат хранливата вредност на другите намирници.
– Ја зголемува ситоста: Сирењето е заситувачка храна која може да помогне да се намали апетитот, да се намали внесот на храна и да се зголеми ситоста.
Но, и покрај бројните здравствени придобивки од сирењето, вреди да се запамети дека содржи многу масти и калории, па затоа консумирањето во големи количини може да доведе до дебелеење и други здравствени проблеми. На пример, со хипертензија, подобро е да се избегнуваат тврди и стари сорти, бидејќи сирењето содржи многу сол. Како и со секоја храна, важно е да се користи умереност и да се јаде сирење во разумни количини како дел од урамнотежена исхрана.