Во секоја кујна можете да најдете хартиени салфетки и хартија кои се многу корисни и за бришење и кога станува збор за пржење, каде што можат ефикасно да го апсорбираат вишокот масло. Сепак, поискусните домаќинки знаат и за друг трик.
Доколку сакате да ја продолжите свежината на зеленчукот, во тоа ќе ви помогне хартијата. Се што треба да направите е да ја обложите фиоката која е наменета за чување овошје и зеленчук со кујнска хартија или салфетки. Потоа ставете ги свежите состојки во него.
А ако зеленчукот го чувате во пластични кеси за складирање, доволно е внатре да ја вметнете. Зошто?
Имено, храната како овошјето и зеленчукот со текот на времето испушта вода која нема каде да оди во затворено пакување и фиоки. Затоа хартијата се користи за собирање на вишокот на влага и забавување на процесот на гниење. Единственото нешто што треба да го имате на ум е дека треба редовно да се менува.