Зошто треба да јадете есенско овошје и зеленчук? Сезонските витамини се најдобри

popara26 септември, 20231min00
Грозје

Грозјето и зелката ќе ве зајакнат со витамин Ц, тиквата со витамин А, крушата со влакна, а костенот со калиум кој ќе го регулира крвниот притисок.
Градските пазари се полни со сезонско овошје и зеленчук, па затоа е идеално време да ја збогатите трпезата со овие намирници, бидејќи истражувањата покажале дека луѓето кои уживаат во свежото есенско овошје се ментално и физички силни. Покрај тоа што има прекрасни бои и мириси, оваа храна е и вкусна, па погледнете кои намирници треба да ги вклучите во вашето дневно мени.

Грозје
Грозјето е многу хранлива енергетска храна.Извор е на витамин Ц, содржи фосфорна киселина и сите Б витамини освен Б12. Ова есенско овошје ја чисти крвта, го регулира варењето, ги отстранува масните наслаги од телото,ги смирува воспалителните процеси,ги намалува ревматските тегоби и кожните алергии.Дејствува како природен тоник за телото, го забавува стареењето или спречува деменција и болести на очите.

Zašto treba jesti jesenje voće i povrće? Najbolji su sezonski vitamini

Круша
Крушата е богата со витамини и минерали и е едно од плодовите со најбогати влакна.Затоа се препорачува за луѓе кои имаат проблеми со цревата и анемија.Крушата ретко предизвикува алергиски реакции,поради што се препорачува како прв овошен оброк за бебиња.

Тиква
Тиквата е симбол на есента. Има сочно месо со изразита портокалова боја,која содржи голем број лековити состојки.Тоа е бета каротен,портокалов пигмент кој се претвора во витамин А во телото и служи како антиоксиданс.Покрај помалите количини на протеини и масти,тиквата содржи цела низа витамини,минерали и растителни влакна.Тиквата е идеална храна за луѓето кои имаат проблеми со желудникот и цревата.

Костен

Костенот е намирница со висока енергетска вредност, содржи минерали и витамини од групите А, Б и Ц. Поради комбинацијата на калциум, фосфор и магнезиум, има исклучително влијание врз здравјето на коските и забите Богата со минерали и витамини од групата Б,го промовира доброто здравје на нервниот систем и спречува невролошки промени и болести. Поради ниската содржина на натриум и високата содржина на калиум,тој е одличен во исхраната на луѓето кои страдаат од висок крвен притисок.Неговиот диуретичен ефект го прави погоден за луѓе со задржување на водата во телото.

Зелка
Зелката е богата со витамин Ц, фосфор, железо, калиум и магнезиум.Одличен избор е и доколку сакате да ослабете,бидејќи 100 грама зелка содржи само 40 калории и 90 отсто вода. Богат е со целулоза,која го подобрува варењето и го чисти организмот.Свежата зелка како салата и нејзиниот сок има антивирусни и антибактериски својства.

Праз
Празот го намалува крвниот притисок и холестеролот, го зајакнува имунитетот и делува како природен антибиотик.Помага и при искашлување,ја смирува кашлицата и поволно делува при засипнатост,пневмонија и астма.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma