Ако сакате да ослабете, но не сакате да следите диета, постои едноставно решение – започнете со појадок. Кашата од хељда промовира губење на тежината и треба да се јаде секој ден.
Со каша од хељда, не треба да се грижите дали сте гладни. Исклучително е хранлива и ви овозможува да се чувствувате сити долго време. Ова не е изненадувачки бидејќи хељдата е една од најздравите намирници. Започнете го денот со каша од хељда и не грижете се – ниту за вашето здравје, ниту за вашата тежина…
Како кашата од хељда промовира губење на тежината:
Хељдата може да биде корисна во процесот на губење на тежината поради неколку причини:
Низок гликемичен индекс: Хељдата има низок гликемичен индекс, што значи дека по конзумирањето побавно го зголемува шеќерот во крвта. Ова може да помогне да се одржи стабилно ниво на енергија и да се намалат болките од глад.
Висока содржина на влакна: хељдата е богата со растителни влакна, што може да ви помогне да се чувствувате сити подолго време. Влакната исто така го поддржуваат здравото варење и можат да го намалат внесот на калории бидејќи брзо предизвикуваат чувство на ситост.
Протеини: Хељдата содржи протеин, кој е важен за одржување на мускулната маса за време на процесот на слабеење. Протеинот исто така може да ви помогне да се чувствувате сити.
Покрај тоа, хељдата е богата со витамини и минерали како витамин Б комплекс, магнезиум, фосфор и железо. Овие хранливи материи го поддржуваат целокупното здравје и виталност. Хељдата е природно без глутен, што го прави добар избор за луѓе кои се нетолерантни на глутен или имаат целијачна болест. За да ја вклучите во вашата исхрана, можете да подготвите различни јадења од хељда, вклучувајќи каши, салати или да го користите како замена за ориз или тестенини.
Како се подготвува
Една рака хељда добро измијте ја и истурете ја во тавче. Додадете шолја и половина вода и варете додека не омекне. Се трга од шпорет, се посолува и се додава една лажица мелен лен. Промешајте и оставете да се излади. Потоа додадете 200 мл кефир и измешајте.
Постои уште еден начин да се подготви каша од хељда. Измијте ја и оставете да отстои во ладна вода преку ноќ. Наутро само ја загревате и готова е за јадење.