Карфиолот многумина го сакаат, бидејќи не само што е супер здрав, туку само 100 грама од овој зеленчук содржи речиси 100% од препорачаната дневна доза на витамин Ц, а е и многу, многу вкусен.
Карфиолот може да послужи и како одлична замена за многу намирници, вклучувајќи го и компирот. Во иста количина карфиол и компир, првиот зеленчук ќе има околу 50 калории помалку на 100 грама!
Карфиолот има прилично неутрален вкус, па затоа е важно да се најде добар начин да се подготви.
Додека експертите генерално препорачуваат да го јадете печен, можете да пробате и рецепт за пире од карфиол коеј совршено оди со секое месо!
Состојки:
1 главица карфиол, сечкана
1-2 литри бујон за супа (можете да користите и крем за готвење, но има поголема калориска вредност)
1-2 лажици маслиново масло
3 чешниња лук
сол
Подготовка:
Загрејте го маслото. Додадете го лукот и пропржете, но внимавајте да не изгори и да порумени, бидејќи тогаш нема да има убав вкус.
Додадете карфиол, сецкан и павлака за готвење или пилешка супа.
Гответе додека не омекне целосно (колку се помали листовите, толку помалку време ќе се варат).
Оставете да врие уште дваесетина минути.
Блендирајте со блендер или миксер додека не се изедначи и зачинете по вкус.
Совет: Доколку повеќе се грижите за јаглехидратите, а помалку за калориските вредности, можете да додадете млеко и рендано сирење и на пирето да му дадете уште подобар вкус.