Динстаното месо е сочно, вкусно и се топи во устата. Кога се подготвува, на пример, говедски или свински гулаш или чорба, месото ги впива вкусовите и аромите и таквите јадења се вистинско уживање.
Кога го динстате месото, само треба да бидете трпеливи, бидејќи колку подолго се динста, толку подобро ќе биде и ќе се распадне.
Еве универзален рецепт за месо, а останатите состојки прилагодете ги.
Состојки:
околу 700 гр свинско месо
1 натрупана лажица сало
вода
1 лажица сув зачин
мелен црвен пипер
Подготовка:
Месото исечкајте го на коцки, ставете го во длабока тава, налејте го со вода да го покрие месото, додадете маснотии и сув зачин.
Ставете го месото да се крчка 2 до 3 часа на ниска температура. Кога ќе почне да се распаѓа, оставете ја целата вода да испари и малку да се пржи.
На крајот додадете малку мелен црвен пипер.
Послужете го месото со вашиот омилен прилог, свеж или печен зеленчук – компири, на пример.