Ако до сега сте ги лупеле овошјето и зеленчукот и сте ја фрлале кората, престанете. Во повеќето случаи, таа е побогата со витамини и минерали од самото овошје. И ако го правите тоа за да ги отстраните пестицидите, можете да го направите и со сода бикарбона. Кое овошје и зеленчук е подобро да се јаде со кора?
* Портокал: кората содржи двојно повеќе витамин Ц од месото, како и поголема количина на калциум, магнезиум, калиум и четири пати повеќе влакна од целиот портокал. Изрендајте ја во салати и колачи.
* Краставица: нејзината кора содржи состојка која помага во создавањето колаген во кожата, правејќи ја затегната и свежа.
* Морков: кората има антибактериски и антиинфламаторни својства.
* Јаболко: кората има многу повеќе состојки кои го штитат организмот од рак отколку плодот, исто така е богата со пектин, кој го намалува холестеролот и помага во регулирање на нивото на шеќер во крвта.
* Компир: лушпата има седум пати повеќе калциум и 17 пати повеќе железо од истото количество плод! Содржи и многу калиум, магнезиум, витамини Б6 и Ц.
* Лубеница: здравите состојки ги има во светлиот дел од кората. Една од нив е аминокиселината цитрулин која помага во проширување на крвните садови и со тоа ја подобрува циркулацијата. Од кората од лубеница се прави слатко.
* Модар патлиџан: сината боја доаѓа од моќниот антиоксиданс кој штити од рак, особено нервниот систем. Кората е богата и со состојки кои ја подмладуваат кожата.