Има безброј придобивки: Еве зошто кромидот е одличен за вашето здравје

popara8 ноември, 20231min00
1699457603-goh-rhy-yan-CCxWLAx0qmk-unsplash-1024x768

Кромидот е нискокалорично, зачинско растение со препознатлива сулфурна арома која потекнува од Азија и Блискиот Исток. За храна и медицински цели се користи околу 5.000 години. Ова не е изненадувачки, кога е познато дека кромидот ќе го подобри вкусот на речиси секое јадење, без разлика дали преферирате свежи парчиња во салати и сендвичи, динстан во супи, чорби и чорби или печен со месо, пишува BBC Good Food.

Во својата свежа форма, кромидот е исклучително лут, но ако го подложите на долготрајна термичка обработка на ниска температура, тој ќе стане сладок и карамелизиран. Можете исто така да киселите кромид и да го додадете во различни јадења како таков.

Зошто треба да јадете кромид? Најмногу здравствени придобивки од кромидот ќе уживате ако го јадете сиров. Имено, содржи бројни хранливи материи, од витамини А, Ц и Е до калциум, калиум и магнезиум, кои благотворно делуваат на човечкото тело.

1. Кромидот содржи кверцетин, кој го намалува високиот крвен притисок, го спречува создавањето наслаги на ѕидовите на артериите, како и формирање на згрутчување на крвта, со што се намалува можноста за болести на срцето и циркулаторниот систем.

2. Богат е со антиоксиданси, кои го зајакнуваат имунитетот на организмот.

3. Има антиинфламаторно дејство.

4. Добар извор е на калциум – минерал кој е неопходен за здравјето на коските.

5. Јадењето сиров кромид го зголемува нивото на тестостерон кај мажите и помага при еректилна дисфункција, покажа студијата објавена во списанието Biomolecules.

6. Иако многу луѓе избегнуваат да го јадат поради непријатниот мирис, истражувањата покажале дека придонесува за здравјето на забите.

7. Одличен диуретик е и ја стимулира функцијата на бубрезите.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma