Варена, печена, во која било форма, одлична е затоа што има многу придобивки. Не содржи глутен, што ја прави добра алтернатива на пченицата за оние кои мора да ја избегнуваат.
Еве уште неколку причини зошто пченката треба да биде во вашата исхрана.
Придобивките на целите зрна
Како интегрално зрно, пченката е во категоријата намирници кои имаат заштитно дејство. Бројни студии го поврзуваат јадењето пченка со помал ризик од срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес тип 2 и прекумерна дебелина. Да, пченката е поврзана со помал ризик од прекумерна дебелина и покрај тоа што е богата со јаглехидрати. Но, се разбира, количината е важна. Обидете се да изберете порции кои се во согласност со потребите на вашето тело и нивото на активност. За повеќето возрасни жени, тоа би значело едно кочанче пченка или половина чаша грав.
Богатa е со важни хранливи материи
Пченката содржи различни видови на витамини од групата Б, како и калиум. Калиумот е минерал кој поддржува здрав крвен притисок, функција на срцето, мускулни контракции, спречува мускулни грчеви и помага во одржување на мускулната маса. И не само тоа, пченката содржи 10 пати повеќе витамин А од другите житарки. Покрај тоа, штити од когнитивно опаѓање. Исто така, витаминот А го поддржува имунолошкиот систем и помага во формирањето на мукозната мембрана на респираторниот тракт. Посилната мукозна мембрана создава подобра заштитна бариера и на тој начин ги спречува бактериите да влезат во крвотокот.
Содржи антиоксиданси
Лутеинот и зеаксантинот, главните каротеноиди (или пигменти) на пченката, помагаат во заштитата на очите и докажано е дека го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација (болест на централниот дел на мрежницата) и катаракта. Се покажа дека антиоксидантот кверцетин помага во борбата против акутно и хронично воспаление и штити од невродегенеративни болести, како што е Алцхајмеровата болест. Кверцетинот е исто така поврзан со апоптоза, форма на програмирана клеточна смрт што телото ја користи за да ги убие истрошените или дисфункционалните клетки.
Се разбира, кога мислите на пченка, веројатно мислите на жолта пченка. Но, има и синa и виолетовa, а антиоксидансите во нив можат да се борат против воспалениja. Освен што го штити телото од оксидативен стрес, нерамнотежата помеѓу слободните радикали кои ги оштетуваат клетките и способноста на телото да се спротивстави на нивните штетни ефекти.
Одличнa е за варење
Друга здравствена придобивка од јадењето пченка е нерастворливите влакна кои не се разградуваат и не се апсорбираат во крвотокот. Нерастворливите влакна остануваат во дигестивниот тракт, зголемувајќи ја масата на столицата и помагајќи да се движи отпадот низ вашиот систем. Ова го спречува запек, го намалува ризикот од хемороиди и може да помогне да се намали ризикот од рак на дебелото црево. Пченкарните влакна исто така можат да помогнат во контролата на тежината со зголемување на чувството на ситост после оброк.