Во широкиот асортиман на чаеви,често го забораваме стариот добар пијалок што нашите предци често го пиеле со причина. Неодамнешните истражувања го поврзаа со многу здравствени придобивки,а тоа е вистинска ризница на витамин Ц.
Кога ќе се спомене витаминот Ц,еден од најважните хранливи материи за силен имунитет во сезоната на вируси, првата асоцијација е обично лимонот, а веднаш потоа следуваат другите агруми: портокали, мандарини, грејпфрут.
Сепак,иако се богати со витамини,минерали,антиоксиданси и други хранливи материи,агрумите не водат во однос на витамин Ц, или аскорбинска киселина.Напротив,има повеќе намирници кои содржат витамин Ц во значителни количини!
Една од нив е моќната шипка,за која Централната платформа на американското Министерство за земјоделство,FoodData,која нуди нутритивни податоци за овошје,зеленчук и житарки,наведува дека 100 грама шипка содржи 416 mg витамин Ц.
Шипинка и витамин Ц
За да споредиме колку е тоа импресивно,ќе ви дадеме неколку факти подолу за цитрусните овошја:
100 грама лимон содржи 53 mg витамин Ц
100 грама мандарина содржи 26,7 mg витамин Ц
100 грама портокали содржат 53,2 mg витамин Ц
100 грама грејпфрут содржи 31,2 mg витамин Ц
Шипинка,позната и како дива роза,кучешка трева,кучешка роза,припаѓа на семејството рози (Rosaceae), а се бере кога е зрела додека е тврда и светло портокалова во боја,најмногу на почетокот на есен.Содржи мали и јастиви семиња,одличен извор на многу хранливи материи,а само две лажици шипинка содржат:
26 калории
6 g јаглени хидрати
4 g влакна
4% од препорачаната дневна доза на витамин А
3% од препорачаната дневна доза на витамин Б5
6% од препорачаната дневна доза на витамин Е
76% од препорачаната дневна доза на витамин Ц
Значи,витаминот Ц е нешто што ги прави розите да се истакнат во природата.
Зошто треба да се консумираат шипинки?
Шипинка е широко користена во народната медицина ширум светот,а иако не треба да се користи како лек или замена за терапијата што ја препишува лекар,многу е корисна како дел од разновидна и урамнотежена исхрана.
Според медицинскиот портал Healthline,шипинка има бројни научно докажани својства.
Шипинка против стареење
Маслото од шипка е многу популарно во козметичката индустрија,иако истражувањата кои ги потврдуваат неговите ефекти против стареење се ограничени.Сепак,познато е дека содржи полинезаситени масти,кои ја зајакнуваат заштитната бариера на кожата и ја штитат кожата од воспалителни соединенија,имено УВ зрачење,чад од тутун и загадување,според Healthline.
Оваа платформа исто така додава дека витаминот Ц од шипките може да помогне во синтезата на колаген,заздравувањето на раните.
Шипинка против артритис
Шипинка сè повеќе се проучува за нејзините ефекти врз болката од остеоартритис,а неодамнешниот преглед на 24 студии објавени во медицинското списание Phytomedicine во 2019 година покажа дека суплементацијата од шипка може да помогне во ублажувањето на симптомите на остеоартритис со борба против оксидативниот стрес и воспалението во зглобовите.
Шипинка за топење масти
Студијата објавена во 2015 година во списанието Diabetology & Metabolic Syndrome траеше 12 недели,а на крајот беше откриено дека користењето на додатоци од шипка дневно помогнало во намалување на стомачните масти,во споредба со контролната група.
Авторите на студијата го припишуваат овој ефект на тилирозид,мастите а тоа е препознаено и во бројни студии за глодари,забележува Healthline.
Шипинка за здравје на срцето
Ако ја користите како дел од разновидна и урамнотежена исхрана,шипинка може да биде важен сојузник за зачувување на кардиоваскуларното здравје,а студија на шведски експерти објавена во European Journal of Clinical Nutrition во 2012 година покажа дека секојдневно пиење на пијалок кој содржи 40 гр.прашокот од шипинка може да помогне во намалување на крвниот притисок,вкупниот холестерол и ЛДЛ холестеролот,во споредба со контролната група.
Сепак,потребно е дополнително истражување.
Како правилно да се вари чај од шипинка?
Постојат многу начини за користење на шипинка во вашата исхрана,а ние најчесто ја консумираме преку чај од шипка.Се подготвува многу едноставно – една кафена лажичка измиена и сечкана шипка прелијте ја со 200 мл зовриена и оладена вода, покријте ја и оставете ја на страна.
По 20 минути извадете ги шипинките,додадете мед и лимон по вкус.