На интернет можете да најдете многу совети како да спречите насолзени очи кога сечкате кромид, а овие три се можеби најефективните.
1. Каснете парче леб
Иако ќе ви биде смешно, од некоја се уште необјаснива причина ова функционира. Се што треба да направите е да гризнете парче леб и да го држите додека го сечкате кромидот. Верувајте ни, очите воопшто нема да ви се насолзат.
2. Потопете го во вода неколку минути
Отстранете ја кората и потопете го кромидот десет минути во сад со вода. Гарантирано е дека очите нема да ви се насолзат потоа.
3. Загрејте го во микробранова печка 45 секунди
Единствениот недостаток е тоа што кромидот ќе биде топол, но резултатот е одличен! Сепак, има трик – треба брзо да сечете додека е топол, бидејќи штом се олади, очите повторно почнуваат да горат.