Една домаќинка открива рецепт за домашен леб кој ќе биде мек со денови.
Состојки:
2 лажици кисела павлака
350 мл млака вода
3 лажици маслиново масло, може и од сончоглед
30 гр свеж квасец
2 лажички шеќер
1 кг брашно тип 400
сол
Подготовка:
Растворете го квасецот во малку млака вода, кога ќе запени, истурете го во сад. Одозгора додадете ја остатокот од водата, павлаката, маслото, брашното и солта.
Замесете тесто не многу тврдо. Оставете да одмори на собна температура околу 30 минути.
Тестото поделете го на 4 еднакви топчиња, па разработете ги малку со раце и покријте ги да одморат 10 минути.
Потоа направете ја формата на леб која ја сакате и печете на 180 степени, 50 минути.
Пријатно!