Речиси сите го чуваат млекото на вратата од фрижидерот, бидејќи тоа е најпрактично.
Сепак, експертите предупредуваат дека на овој начин всушност го скратуваме рокот на траење на млекото и дека тоа во никој случај не е добар избор.
Кога купувате млеко, треба правилно да го чувате за да можете да го пиете до истекот на рокот.
Затоа, најдобро е да го чувате во „главниот“ дел од фрижидерот одзади, а не во предниот дел, во вратата од фрижидерот, кој е најтоплиот дел од фрижидерот, пишува Дејли Мејл.
Иако луѓето се скептични затоа што мислат дека млекото ќе се излее и ќе истече на полиците доколку се одложи, научниците додаваат дека покрај млекото, во фрижидер треба да се чуваат и сирење, јогурт и други млечни производи подлабоко.
-Млекото е расиплива стока, така што местото каде што го чувате и температурата на која го чувате во фрижидер влијае на неговиот рок на траење – рече д-р Кристијан Рејнолдс од Универзитетот во Лондон за MailOnline, додавајќи:
– Не е само млекото – размислете за сирењето, месото и сите млечни производи. Ако го складирате на вистински начин, ќе се справите подобро и ќе ги оправдате потрошените пари (само во Велика Британија секоја година се фрлаат 230 милиони литри млеко).
Овој проблем се јавува покрај тоа што млекото може да се расипе порано отколку што треба доколку не се складира добро.
Тој, исто така, ги советува потрошувачите да проверат дали нивниот фрижидер е поставен помеѓу 0-5 °C за да го продолжи животниот век на производот што е можно повеќе.
– Доколку имате фрижидер под 5°C, можете да го продолжите рокот на траење на млекото за еден ден.