Првите свежи јагоди се вистински пролетни скапоцени камења кои најавуваат неколку топли и пријатни месеци и многу божествени овошни вкусови во кои треба да се ужива.
Иако се поцврсти од бобинките, меките и слатките јагоди бараат внимателно складирање за да можат да траат подолго.
Како да чувате јагоди ако наскоро ќе ги јадете?
Доколку планирате да се засладите со јагоди после ручек или подоцна во текот на денот, најдобра опција е воопшто да не ги ставате во фрижидер (освен ако не сакате ладни, а и тогаш е подобро да ги оставите надвор од фрижидер и да ги наредите коцки мраз над нив).
Идеално е да останат на собна температура, бидејќи откако ќе ги чувате во фрижидер ќе изгубат малку вкус и малку сјај.
Како да ги чувате јагодите ако ќе ги јадете во следните неколку дена?
Ако сакате да го продолжите животот на вашите јагоди и да ги јадете секој ден малку по малку или да ги користите кога правите колачи во наредните денови, фрижидерот е вашиот најдобар пријател.
Совети за чување на јагоди во фрижидер:
Јагодите не ги мијте претходно. Тие треба да останат суви бидејќи дополнителната влага ќе ги омекне јагодите и ќе го поттикне растот на мувлата.
Ако и една почнала да скапува, веднаш фрлете ја за да не го забрза расипувањето на другите.
Оставете ги дршките на јагодите бидејќи обезбедуваат дополнителна заштита на овошјето.
Како да замрзнете јагоди?
Доколку планирате да ги чувате јагодите подолго време, најдобро е да ги замрзнете во замрзнувач.
Отстранете ги стеблата, а потоа исечете ги јагодите на четвртинки или тенки парчиња. Потоа ставете ги на чинија обложена со хартија за печење и ставете ги во замрзнувач најмалку 30 минути да се стегнат.
После тоа, префрлете ги во кеса за замрзнување и ставете ги во нејзината фиока.