Печениот грав е високо на листата на омилени јадења, но секој готвач ќе ви каже дека му се потребни неколку добри трикови за да подготви вкусен грав.
Еден од проблемите со кои се соочуваат луѓето кога подготвуваат грав е тоа што гравот бара подолга термичка обработка. Затоа, сосема е легитимно да се запрашаме како побрзо да се готви грав, пренесува City Magazine.
Се разбира, еден од најлесните начини да се готви грав брзо, испробано и вистинито, е да го натопите гравот претходната вечер во ладна вода. После тоа се истура, се налева нова вода, а потоа процесот на готвење во обично тенџере е многу пократок.
Но, можете да пробате и други трикови за побрзо готвење кои ги научивме од нашите баби.
Добра идеја е да додадете 1 лажичка сода бикарбона во водата кога првпат готвите грав. Оставете го гравот да врие најмалку 15 минути, а потоа исцедете ја водата и додадете малку масло.
Добро измешајте за да бидете сигурни дека маслото се дистрибуира низ секое зрно.
Во гравот се додава ладна вода во сооднос 4:1, се додава 50 мл ракија и се вари. Оставете да врие 45-50 минути.
Последно, но не и најмалку важно, времето за готвење грав зависи првенствено од нивниот вид и квалитет. Неквалитетниот и стар грав никогаш не може да се свари како што треба, без разлика на времето поминато во тенџерето.