Бананите се едно од најпопуларните овошја во зима. Сепак, тие брзо потемнуваат откако ќе се внесат во куќата, дури и ако ги чувате во фрижидер. Еве неколку совети кои ќе им помогнат да останат свежи со месеци! Треба да ги измешате со неколку зачини.
Најпрво исечете ги врвовите од двете страни, па заедно со кожата исечете ги на парчиња со дебелина од два прста. Во чиста, стерилизирана стаклена тегла од 700 милилитри, ставете ги по овој редослед: еден ловоров лист, две чешниња лук, две исечени лути пиперки, една лажичка семе од коријандер, една лажичка семе од анасон и една лажичка мешавина од пиперки ( бела, црна, зелена, црвена пиперка и мелена пиперка).
Потоа додадете парчиња банана (тегла со оваа големина ќе собере десетина) и две или три парчиња лута пиперка. Потоа додадете една лажичка шеќер, една и пол лажичка сол, една лажичка оцет и топла вода за да покрие сè. Херметички затворете ја теглата, малку протресете да се соединат состојките и чувајте ја на ладно место. Вака складираната банана може да трае и до две години. Зошто да не го пробате?