Заборавете на обичното брашно доколку сакате да ги изгубите вишокот килограми.
Слабеењето не е само одење во теретана,туку треба да внимавате и што јадете.Едноставните промени во исхраната,како што е префрлањето од пченично брашно на кокосово брашно за губење на тежината,може да помогнат.
Што е кокосово брашно?
Кокосовото брашно се добива со сушење и мелење кокосовото месо. Во процесот на производство, кокосовите ореви се расцепуваат и течноста се истиснува. Кокосовото месо потоа се одвојува,се мие,се ренда и се цеди за да се одвојат цврстите материи од млекото.Цврстите материи дополнително се печат на многу ниска температура за да се исушат пред да се сомелат во брашно.
Резултатот што го добиваме е бел прав кој наликува на брашно направено од житарки како што е пченицата.Исто така, кокосовото брашно има благ мирис и вкус и спаѓа во хранливо богатите брашна.
Кои се придобивките од кокосовото брашно за слабеење
Нутриционистот Авни Каул зборуваше за HealthShots за придобивките од кокосовото брашно за слабеење.
Кокосовото брашно има висока содржина на влакна
– Една од најважните придобивки од вклучувањето на кокосовото брашно во вашата исхрана е неговата висока содржина на влакна.Влакната не само што промовираат чувство на ситост,го намалуваат вкупниот внес на калории, туку помагаат и при варење и одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта – вели Каул.Ова може да биде особено корисно за оние кои сакаат да ја контролираат тежината со потиснување на непотребните желби за храна и промовирање на чувството на ситост.
Кокосовото брашно е без глутен
Кокосовото брашно е исто така опција без глутен,што го прави погодно за луѓе со чувствителност на глутен.Со избирање на алтернативи без глутен,можно е да се намали воспалението и дигестивниот непријатност,придонесувајќи за целокупното чувство на благосостојба за време на губење на тежината.
Содржи здрави масти
Кокосовото брашно има уникатна комбинација на здрави масти,особено триглицериди со среден ланец (MCTs). Познато е дека овие масти различно се метаболизираат во телото,потенцијално зголемувајќи го процесот на согорување калории,објаснува Каул.Покрај тоа,MCT може да обезбеди брз и ефикасен извор на енергија,промовирајќи активен животен стил кој придонесува за контрола на тежината.
Кои се несаканите ефекти од кокосовото брашно
Иако има неколку здравствени придобивки од вклучувањето на кокосовото брашно во исхраната,неопходно е да се знаат потенцијалните несакани ефекти од кокосовото брашно.Нутриционистот вели дека некои луѓе може да доживеат дигестивни проблеми како надуеност или гасови при конзумирање на кокосово брашно,особено ако тоа ненадејно се внесе во исхраната.Се препорачува да се започне со мали количини и постепено да се зголемува внесот за да се овозможи адаптација на дигестивниот систем.Заклучокот е дека кокосовото брашно се издвојува како разноврсна и хранлива состојка која може да помогне во напорите за слабеење.Неговиот состав богат со влакна,природата без глутен и уникатните здрави масти го прават вреден додаток на балансирана и внимателна исхрана.Како и со секоја промена во исхраната,се препорачува да се консултирате со вашиот лекар или нутриционист за да се осигурате дека кокосовото брашно е усогласено со вашите индивидуални здравствени цели и диететски потреби.