Како маслото од тавата ДА НЕ ВИ ПРСКА НАСЕКАДЕ: Заштитете ја кујната и себеси

popara15 декември, 20231min00
shutterstock2029317851-830x0

Готвењето е навистина одлично, па дури и да не ви се допаѓа, ќе уживате веднаш штом ќе влезете во рутината. Но, тоа може да биде неуредна работа. Особено ако користите масло за пржење, што е речиси секогаш случај.

Чистењето на маслото кое се распрскало на кујнските елементи и ѕидовите е навистина најмалку забавниот дел од работата. Дури и за време на пржењето, маслото може да ја уништи нашата гардероба или да ни прска на кожата. Ако се борите со сето горенаведено, еве еден одличен трик кој можете да го искористите следниот пат кога ќе подготвувате храна.

Наместо, како и обично, да сипете масло во тавче, а потоа да го ставите на шпорет, прво добро загрејте го празното тавче и само кога е врело додајте го маслото додека не ја достигне потребната температура за пржење (околу 170 степени). А пред да ја ставите храната во вака врела тава, посолете малку во маслото што го поливте.

Трикот е да додадете само прстофат сол на врелото масло во тавата додека не испрска или направи меурчиња.

Не додавајте премногу, бидејќи ќе го расипете вкусот на храната.

Друг совет за намалување на дивата реакција на врелото масло е целосно да го исушите зеленчукот или месото што го користите со хартиена крпа. Содржината на вода во храната измешана со масло е главниот виновник за ненадејните прскања кои предизвикуваат неред – и можни повреди.

Печењето и набрашнувањето на храната исто така може да помогне да се апсорбира вишокот течност од храната за време на процесот на готвење, пишува The Daily Meal.com.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma