Имено, постојат неколку места каде никако не треба да го чувате лебот, а доколку ги избегнувате и правилно ја чувате оваа храна, нема да има причина да фрлите уште еден мувлосан леб.
Можеби најчестото место за чување леб е горниот дел од фрижидерот. Иако може да изгледа како одлично место за чување леб подалеку од „ударните“ места, тоа е идеално место за лебот побрзо да се расипе.
Причината за ова е топлината што доаѓа од намотките за ладење на уредот и создава топла и влажна средина во вреќата за леб што доведува до брз раст на мувлата.
Сепак, фрижидерот не е единствениот уред што треба да го избегнувате кога станува збор за чување на оваа храна. Од слични причини исто така не е дозволено чување леб во близина на машината за миење садови.
Не само што може да создаде топла средина, туку поради влагата што се ослободува од машината за миење садови, само ќе промовира мувла.
Дури и во близина на вашиот шпорет не е идеално место бидејќи пареата и топлината од готвењето лесно можат да влезат во ќесите за леб и да го забрзаат процесот на формирање на мувла.