Кога би ги слушале јапонските нутриционисти, би живееле подолго и поздраво: Тие тврдат дека секогаш треба да се јаде во ова време

popara18 јуни, 20231min00
48995_shutterstock-532526815_f

Појадокот се смета за најважен оброк во денот, бидејќи начинот на кој го започнуваме денот и она што прво го јадеме има големо влијание врз нашето здравје и метаболизам. Традиционалниот појадок со јајца, сланина и млечни производи е многу популарен кај многу луѓе.

Сепак, постои уште еден фактор кој може да има значително влијание врз нашата тежина – времето кога појадуваме. Јапонските нутриционисти спроведоа студија и открија дека прилагодувањето на времето за појадок може да го стимулира процесот на слабеење.

За време на дванаесетнеделниот курс за слабеење, повеќе од сто луѓе од различни возрасни групи учествуваа во експериментот. Сите го намалија внесот на калории за само 100 единици и ја зголемија физичката активност со додавање на 1.000 чекори во нивната секојдневна рутина на одење.

На крајот од истражувањето, јапонските експерти открија фасцинантна шема. Се покажало дека учесниците кои појадувале рано наутро постигнале подобри резултати во согорувањето на мастите. Групата која појадувала помеѓу 6:20 и 7:10 часот постигнала поголем успех во слабеењето во споредба со групата која појадувала помеѓу 8:10 и 9:15 часот.

Овие резултати сугерираат дека јадењето ран појадок може позитивно да влијае на процесот на согорување на маснотиите и да помогне да се постигнат целите за слабеење. Значи, заедно со правилната исхрана и физичката активност, прилагодувањето на времето на појадок може да биде корисна стратегија за оние кои сакаат да го подобрат својот состав на телото.

Важно е да се напомене дека секое тело функционира на свој начин, па затоа е важно овие препораки да се прилагодат на индивидуалните потреби и да се консултирате со експерт за исхрана пред да направите значителни промени во исхраната.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma