Кои три витамини ви се најпотребни во текот на пролетта и во кои намирници најмногу се наоѓаат?

popara10 март, 20231min00

Зголемете ја дозата на витамини за време на промената на годишните времиња

По долгата зима и посилните оброци, на телото му се потребни одредени витамини за нормално функционирање.

Витамин Ц

Неопходен е за имунитетот, крвните садови, одржување на младоста и еластичноста на кожата. Во текот на зимата и раната пролет, обично го нема доволно во исхраната, бидејќи сè уште нема сезонски свеж зеленчук и овошје. А кај цитрусите не е во доволна количина, бидејќи обично увезеното овошје се бере кога уште не е доволно зрело, па содржи малку „аскорбинска киселина“. Покрај тоа, тие исто така губат витамин Ц за време на складирањето и транспортот.

Затоа најдобри извори на овој витамин се киселата зелка и замрзнатите бобинки.

За да се задоволат дневните потреби за витамин Ц, доволно е да јадете 150-200 гр кисела зелка секој ден. Оваа намирница содржи и пребиотски компоненти – диететски влакна, млечна киселина, сето тоа создава поволна средина во цревата и помага за зајакнување на имунитетот.

Одличен извор на витамин Ц се замрзнатите бобинки. На пример, црвени и црни рибизли. Ако се одмрзнат правилно, загубата на витамин Ц ќе биде минимална. Во 100 гр свежи црни рибизли има три дневни дози од потребниот витамин Ц, а одмрзнатите сигурно ќе имаат барем една.

Како да ги чувате витамините?

Откако ќе ги извадите бобинките од замрзнувачот, треба да ги ставите во фрижидер постепено да се одмрзнуваат. Или оставете ги на собна температура на маса. После тоа, можете да додадете свежо сирење, јогурт или да ги јадете како десерт. Освен со витамини, бобинките се богати и со антиоксиданси кои ги штитат клетките од предвремено стареење и од слободните радикали.

Витамин А

По зимата, на телото навистина му се потребни витамини растворливи во масти, особено витамин А. Тој помага во одржување на состојбата на кожата и имунитетот. Прекурсорот (соединение кое учествува во хемиска реакција која произведува друго соединение) на витаминот А – каротеноид, го има во изобилство во морковите, тиквите и пиперките.

kisele paprike u tegli

Но, нема да биде доволно само да јадете овошје и зеленчук. Многу од овој витамин има и во црниот дроб на бакаларот – 100 грама содржи четири пати повеќе од препорачаната дневна доза. Оптималната дневна доза е 25 грама дневно.

Б витамини

Тие ќе помогнат да се смират нервите, да се обнови кожата и да се стимулира менталната активност. Повеќето од Б витамините се наоѓаат во говедскиот црн дроб. Оваа намирница е всушност витаминска бомба, бидејќи содржината на некои витамини од групата Б во неа достигнува 100 отсто од препорачаната дневна доза.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma