Познато е дека зелениот зеленчук е благодет за нашето тело, а спанаќот е ултимативниот крал на тој зеленчук.
Водата е главната состојка на спанаќот. Количината на липиди и јаглехидрати во спанаќот е мала, но затоа тој е еден од зеленчуците со најголема содржина на протеини. Во спанаќот може да се најдат многу минерали: калциум, железо, калиум, магнезиум, манган и фосфор. Од витамините, спанаќот содржи витамини А, Ц, Е, К, витамини од Б комплексот (Б6, Б2, Б1) и фолна киселина (витамин Б9). Спанаќот содржи и омега 3 масни киселини.
Витаминот А го зајакнува имунитетот, па телото полесно се бори со инфекции и воспаленија. Спанаќот е корисен и поради неговиот минерален состав: калиумот, магнезиумот, бакарот, цинкот и манганот му помагаат на телото да се ослободи од вишокот течности. Ова го коригира високиот крвен притисок и го зачувува здравјето на срцето. Изобилството на железо го прави сојузник на сите заболени од анемија – 100 гр спанаќ задоволува четвртина од дневните потреби.
Овој зелен зеленчук е на листата на „суперхрана“ поради неговите значајни антиоксиданси како лутеин, зеаксантин и бета каротен. Благодарение на него, организмот полесно се брани од токсини, бактерии и вируси. Сепак, не е за сите добро секојдневно да јадат спанаќ.
Бидејќи има многу оксална киселина, способноста на телото да ги апсорбира минералите може да биде нарушена. Оттука, спанаќот може, парадоксално, дури и да доведе до дефицит на овие супстанции.
Според Агенцијата за храна и лекови на САД, особено е ризично за пациентите кои земаат средства за разредување на крвта поради високите нивоа на витамин К кој може да се спротивстави на ефектите од овие апчиња.
Исто така, може да доведе до дигестивни проблеми – дијареа, гасови и надуеност. Поради фактот што состојките на спанаќот може да реагираат со некои лекови, задолжително консултирајте се со вашиот лекар во врска со употребата на овој зеленчук во вашата исхрана.