Краставицата е едно од најстарите растенија што ги култивирал човекот. Првите податоци за нејзиното одгледување датираат од пред 7.000 години, како и препораки за нејзината секојдневна употреба бидејќи содржи бројни лековити својства.
Биолозите ја класифицираат краставицата како овошје, но се користи како зеленчук во исхраната, а нутриционистите додаваат дека е супер храна бидејќи има неверојатни својства.
Хидратација на телото
Кога телото е исцрпено и чувствувате жед, подобро е да јадете краставица отколку да испиете чаша вода. Ова ќе ви даде мала доза на електролити, како и витамин К. Овој витамин е важен за здраво згрутчување на крвта, како и развој на коските и синтеза на протеини.
Одлична е за слабеење
Овој зеленчук има минимален број калории, но може добро да ве засити. Со само 10 калории на 100 грама краставица, слободно додадете малку павлака и јадете ја оваа салата дури и ако сте на ригорозна диета. Поради високата содржина на здрави влакна, краставицата ќе ве држи сити подолго време и ќе ви помогне да јадете помали количини друга храна.
Го смирува воспалението
Неодамна беше откриена уште една важна супстанца содржана во краставицата – флавоноидот фисетин – кој го смирува воспалението, го штити здравјето на срцето и мозокот, а првите студии покажуваат дека може да го забави развојот на симптомите кај ракот на простата. Краставиците исто така содржат лутеин и зеаксантин, кои се корисни за здравјето на очите.
Експертите се согласуваат дека дневниот внес на краставица придонесува за подобрување на здравјето на организмот и за подобрување на бројни телесни функции. Поради високата содржина на витамини го зајакнува имунитетот и општата отпорност, а силициум диоксидот придонесува за зајакнување на косата и ноктите.