Мезе во кое ќе уживаат сите членови на домаќинството и гостите, похован кашкавал кој се топи во устата.
СОСТОЈКИ:
- 500 гр кашкавал (како гауда)
- 3 јајца
- 100 гр презла
- 100 гр брашно
- 500 мл масло за пржење
Подготовка:
Исечете го кашкавалот на стапчиња или листови со дебелина од околу 1 см. Во една чинија ставете брашно, во друга презлата, а во третата изматените јајца со малку сол. Се валка кашкавалот во јајцата, па во брашното, па во презлата, па повторно во јајцата, па во презлата.
Пред пржење ставете ги во замрзнувач еден час за да се растопи рамномерно. Пржете на врело масло на умерен оган 5 минути, превртивајќо ги од сите страни да поруменат.