Може да се случи оревите што сте ги купиле да бидат горчливи. Не ги фрлајте, бидејќи за тоа има решение. Постојат два начина да им го вратите добриот вкус. Важно е да знаете дека можете да се ослободите од горчината, само ако не е предизвикана од несоодветни услови за складирање или расипување на оревите.
Во длабок сад ставете ги зрната од ореви и во него истурете вода на собна температура за да ги покрие. Исплакнете ги, па ставете нова вода. Повторете ја постапката неколку пати. Како резултат на тоа, горниот слој ќе се отстрани од оревот, а токму тој создава горчина.
Друг начин е да ги загреете оревите во тава. На овој начин не само што се отстранува слојот што ја дава горчината, туку и оревите добиваат поинаков вкус. Но, важно е да не се горчливи и да можете да направите колачи или торта.