Лимончело е италијански ликер од лимон кој се пие сам или во коктели, а може да биде и одличен додаток на колачи. Неговите цитрусни ноти особено добро ќе одат со американската кондиторска класика – финиот чизкејк.
Ви го пренесуваме рецептот за наједноставниот чизкејк за кој не мора да ја вклучувате рерната. Лесно се прави дома, а најтешкиот чекор во овој рецепт е да се чека колачот да се излади во фрижидер и да биде подготвен за послужување.
Состојки за основата:
300 гр мелени чајни бисквити
150 гр стопен путер
Состојки за филот:
650 гр намаз од сирење
300 мл шлаг
125 мл лимончело
100 гр шеќер во прав
2 лимони
Состојки за преливот:
200 гр бело чоколадо
жолта боја на колачот по желба
Подготовка:
Сомелете ги бисквитите во блендер или со рака. Се меша со растопениот путер и добиената смеса притиснете ја во кружен калап за колачи. Ставете во фрижидер да се стегне неколку часа.
Во миксер измешајте ги намазот со сирење и шеќерот во прав додека не добиете еднолична, мазна смеса.
Додадете го свежо исцедениот сок од еден лимон и кората од два органски лимони.
Постепено додавајте една лажица лимончело во смесата со сирење додека не ги потрошите сите состојки.
Во посебен сад изматете го кремот во шлаг и внимателно измешајте го во смесата со сирење.
Добиениот крем намачкајте го врз основата и вратете го во фрижидер пет до шест часа или преку ноќ.
Пред сервирање на чизкејкот растопете ја белата чоколада и по желба измешајте ја со жолта боја за колач и прелијте ја. Украсете со цитрусно овошје по желба. Добар апетит!