Истражувањата покажаа дека јадењето лута храна може позитивно да влијае на вашиот организам.
Многу луѓе се љубители на зачинета и лута храна, но веројатно не размислуваат како таа влијае на нашиот организам.
– Зачините се дел од секоја национална кујна и го збогатуваат вкусот на многу јадења, но ретко размислуваме како зачинетата храна влијае на нашето тело.
Она што сигурно го знаеме е фактот дека зачинетата храна дава чувство на внатрешна топлина и го поттикнува апетитот, а според лекарите, лутите зачини не само што им даваат вкус на јадењата, туку и го подобруваат нашето здравје.
Истражувањата покажуваат дека кога јадете лута храна, температурата на вашето тело се зголемува, што пак го стимулира вашиот метаболизам и го зголемува согорувањето на мастите до 16 проценти. Како резултат на тоа, вашето тело побрзо согорува калории – вели нутриционистката и додава:
– Јадењето зачинета храна за време на оброците всушност може да ви помогне да го намалите внесот на калории. Тоа е затоа што капсициноидите во зачинетата храна, како чили пиперките, се покажало дека ја намалуваат желбата за масна, слатка и солена храна.
Во исто време, додека го намалува внесот на калории, лутата храна може да ја намали нездравата желба за солена храна.
Според една студија од 2017 година, лутата храна всушност ја зголемува нашата чувствителност на адитиви во храната како солта, која може да се најде во многу преработени намирници.
Зачинетата храна исто така може да го подобри целокупното здравје на срцето. Истражувањата покажале дека зачинетата храна ја зголемува циркулацијата и го намалува крвниот притисок – вели нутриционистката.