Мека кора со едноставен фил: Посни ледени коцки (РЕЦЕПТ)

popara13 јануари, 20231min00
kolac-ledene-kocke-2048x1358

Одличен десерт за љубителите на десерти

Состојки:

За кората:

околу 350 гр брашно

1 чаша шеќер

2 лажици какао

1 лажичка сода бикарбона

1 лажичка цимет

300 мл вода

300 мл масло

5 лажици мед

За сирупот:

200 мл вода

80 гр шеќер

За филот:

1,5 л растително млеко

10 лажици шеќер

15 лажици густин

370 гр маргарин

За глазурата:

200 гр посно чоколадо

4 лажици масло

Подготовка:

Кора

Измешајте ги брашното, шеќерот, какаото, сода бикарбоната и циметот. Добро измешајте, па додадете ги водата, маслото и медот. Промешајте да се соединат добро сите состојки. Истурете во тавче обложено со хартија за печење. Печете на 180°C околу половина час. Оставете ја кората да се излади, а во меѓувреме подгответе го сирупот. Водата и шеќерот измешајте ги и кога ќе зоврие оставете да се излади неколку минути и со топлиот сируп прелијте ја изладената кора.

Фил

Во млекото (1 л) додадете го шеќерот и оставете да зоврие, а згуснатата смеса истурете ја во преостанатото млеко и убаво измешајте да не останат грутчиња. Потоа истурете го во провриеното млеко со шеќер. Варете додека не се згусне со постојано мешање. Тргнете од шпорет, покријте со проѕирна фолија и оставете да се излади на собна температура. Маргаринот изматете го на собна температура, па постепено додадете го во изладениот фил и соединете со миксер. Распоредете го преку кората.

Глазура

Чоколадото растопете го со масло, па прелијте го врз филот. Ставете во фрижидер да се стегне. Можете да украсите со какао.

Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma