Од тост намази до десерти и смути, авокадото стана незаменлив дел од секое сериозно, модерно мени. Но, дали знаете кои се неговите најголеми нутритивни придобивки и како да ги дозирате?
Популарноста на авокадото лежи во неговата богата, кремаста текстура и благ вкус. Постојат десетици сорти на авокадо, различни големини, бои и текстури. Целиот град доаѓа од тропска клима и, кога се собира, месото омекнува до путерна текстура, што го прави идеален за сосови, намази, десерти или смути.
Здравствените придобивки од авокадото се како што следува:
Авокадото е богато со хранливи материи
Авокадото е богато со хранливи материи, така што само една половина од овошјето се вбројува во препорачаниот внес од пет порции овошје дневно.
Тој е одличен извор на мононезаситени масти и витамин Е и е добар извор на фолати.
Исто така, содржи повеќе растворливи влакна од другите овошја и низа корисни минерали, вклучувајќи железо, бакар и калиум.
Тоа влијае на здравјето на срцето
Авокадото е богато со масти, од кои 60 проценти се мононезаситени масти, за кои истражувањата покажуваат дека помагаат во заштитата од срцеви заболувања и го намалуваат крвниот притисок.
Калиумот, фолната киселина и растителните влакна, во кои изобилува авокадото, имаат корисен ефект врз срцето и кардиоваскуларниот систем.
Може да помогне во намалувањето на холестеролот
Маслата од авокадо вклучуваат олеинска и линолеинска киселина, незаситени масти кои се препорачуваат како дел од урамнотежена исхрана за да помогнат во контролата на холестеролот.
Може да го регулира апетитот
Несомнено е дека калориската содржина на авокадото е поголема од другите овошја и зеленчук. Сепак, интересните истражувања покажаа дека содржината на масти и влакна во авокадото доведува до чувство на ситост, што помага во регулирање на апетитот.
Го заштитува здравјето на очите
Покрај сите овие придобивки, авокадото е богат извор на заштитен витамин Е, како и каротин, вклучувајќи лутеин и зеаксантин, за кои се смета дека помагаат во одржувањето на здравјето на очите, пишува Ordinacija.hr.
Дали е здраво авокадото на тост?
Авокадото на тост е прилично здрава закуска во споредба со другите ставки од менито, како слатки палачинки. Колку точно е здрав зависи од лебот што ќе го изберете и другите додатоци.
„Одлучете се за чаден лосос или пржено јајце за да ги зголемите добрите масти во вашиот оброк. За леб, наместо бел леб изберете нешто со семки, интегрално или ‘рж, што ќе предизвика скок на шеќерот во крвта“, вели нутриционистот Џо Левин.
Исто така, важно е да се биде свесен за влијанието врз животната средина од јадењето авокадо, не само поради транспортот низ целиот свет, туку и поради количината на вода што се користи за нивното одгледување.
И за вашето здравје и за здравјето на планетата, важно е да јадете широк спектар на овошје и зеленчук и да се обидете да купувате локално секаде каде што можете, пренесува City Magazine.
Алергија и авокадо
Некои чувствителни луѓе може да доживеат алергија на авокадо. Ова вклучува орална алергија која може да биде предизвикана од вкрстена реакција на полен од бреза. Поретки алергиски реакции може да се појават ако имате алергија на латекс.
Авокадото, заедно со овошјето како јаболка, праски, малини и боровинки, содржат природни хемикалии наречени салицилати. Некои луѓе се чувствителни на овие соединенија и може да доживеат алергиска реакција вклучувајќи осип на кожата и оток.
Нутритивни придобивки од авокадото
Порција од 80 g авокадо содржи:
– 152 kcal/627 KJ
– 1,5 g протеини
– 15,6 g маснотии
– 1,5 g јаглени хидрати
– 3,6 g влакна
– 360 мг калиум
– 2,56 mg витамин Е.