Маслиновото масло е преполно со здравствени придобивки, особено кога посегнувате по екстра девствената сорта. Но, дали маслиновото масло може да се расипе?
Како што пишува RealSimple, маслиновото масло е земјоделски производ и со текот на времето светлината, топлината и кислородот ќе го разградат и ќе предизвикаат негово граничење. Ова влијае и на вкусот и на хранливата вредност – двете главни причини зошто маслиновото масло е толку скапо.
Ако не сте сигурни дали вашето маслиново масло е сè уште добро за јадење, прво мириснете го. Ако и после тоа сè уште не сте ја решиле дилемата, напијте се.
„Ако маслото има вкус или мирис на застарени јаткасти плодови, боички, стар кармин или месо и остава мрсен, восочен слој на уста, маслото е веројатно расипано“, вели Леандро Равети, главен извршен директор на компанијата за маслиново масло „Кобрам Естејтс“.Ако не ве потсетува на нешто свежо и овошно, маслото веројатно веќе не е добро.
„Кога маслото ќе оксидира, здравите масти во екстра девственото маслиново масло почнуваат да се распаѓаат и почнуваат да се формираат слободни радикали. Слободните радикали се всушност спротивни на антиоксидансите и можат да предизвикаат штета во нашето тело“, објасни Равети.
Тој исто така советува да го чувате маслиновото масло на ладно, темно место и што подалеку од рерната. Дополнително, бидејќи сончевата светлина не е добра за маслиновото масло, Равети советува маслото да се купува во шишиња направени од темно стакло, што ќе го заштити маслото од сончева светлина и ќе го продолжи рокот на траење.